Wednesday, July 11, 2012

hari Allah sayang aku (episod 2)

Assalamualaikum wbt...
Atas permintaan ramai, maka bersambunglah episod 2 hari Allah sayang aku..
Ini kisah benar..insyaAllah tiada yang bohong.. =)
snapshop dari episod yang lepas cikit.
aku ditanya oleh fasi

fasi: okie farha..ape kelebihan yang farha ada...ataupon kuasa yang farha nak?

erm...kelebihan..saya tak tau saya ade kelebihan apa...mgkin orang lain bole nampak kot...kuasa,saya tak nak kuasa,sebab dah ada Yang Lebih Berkuasa...

fasi: okie..

tapi klu dibagi pilihan..saya nak tau masa depan..

fasi:..owh..kenapa?..cuba cerita.. ..


tangan mase nih menggeletar lar jugak..muke n telinga rase panas..malu mungkin dengan melihat sahabat2 modul dok fokus kat muke kite kan..kite nih bukannye artis nak orang pandang lama2..huhu..then berat jugak nak bercerita...tpi gagah n gigihkan diri untuk bercerita.


saya harap apa yang saya cerita nih habes kat dalam bulatan nih jer lar,tak perlu lar bawak keluar... aku memandang muka sahabat2 semua, mengharapkan mereka paham, beberapa sahabat mengaggukkan kepala tnda stuju tak terkecuali encik fasi.huhu..


sebenarnya dalam 2minggu nih saya bawak kereta, saya duduk kolej sebenarnya (semua sahabat2 fokus..huhuhu) kolej mawar,saya parking kereta kat makmal kimia. (tangan ciap tunjuk ke arah makmak,mcm nmpak jer dari vr =D)

hari khamis hari tuh, saya dgn kawan2 plan nak buka puasa dekat PI (pusat islam)..dengan langkah yang gigih,saya pon pergi ke kereta, tekan alarm tak bunyi, tekan tekan lagi tak de bunyi, alarm habes bateri or...kete y tak de bateri..hati sy mengatakan mase tuh bateri kete tak de. then sy tgk dari tingkap kereta, suis lampu ketera bukan kat tempat off..then saya cuba bertenang..cuba berfikir secara waras...nak buat apa..saya tgk sekeliling,tak de orang.kereta jer ade..then teringat kawan2 yang bawa kereta..call kawan2 tanya sape ade jumper..ramai yang tak angkat call,y angkat call pon kate tak de jumper..okie..jam da pukul 630ptg, jnji dgn kawan pukul 7mlm nak amek dorang...saya duduk kat tepi batu sebelah kerete, klu ada jumper pun cane nak cas?pintu tak leh bukak!...tak lame pastu baru teringat, tingkap kereta rosak! then saya pon masukkan jari kat tgkap kereta,tekan tingkap kebawah, so tgkap tuh pon turun..then saya pon bole bukak pintu. ada hikmah rupanya kenapa tingkap tuh rosak.huhu..then tak setel lagi, kereta tak de bateri..tengok lagi sekeliling. alhamdulillah ade orang..staff kat makmal kimia mungkin. saya pon berjalan kearah staff tersebut dan minta tolong,tanya ade jumper ke tak.dia jawab ada n then dengan senang hati nak membantu..bersyukur sangat..satu urusan dipermudahkan..
staff tu bagitau tukar bateri,so sy pon g lar workshop y terdekat,kat seksyen 7. tukar bateri semua,kene RM80. okie setel...pastu otw ke pi..kereta macam nak mati...macam minyak tak naik cam tuh..betul2 sampai kat bonggol kat depan kolej perindu, kete mati,try start tak nak idup. ingatkan bateri problem...tengok cermin pndg belakang, ade sebiji bas.kereta,moto pon tak terkecuali. pastu tekan lar lampu kecemasan... mase nih mood dah spoil gler..rase nak ngamuk pon ade..rase nak balik segamat malam tuh jugak nak hantar kereta balik..try start lagi,hidup kejap pas tu mati...try lagi tekan minyak, masuk gear trus jlan..tapi sampai bustop perindu mati lagi..time ni buka bonet depan,keluar dari kete..ade jugak lar yg macam perihatin,tapi sekadar melihat...atleast nak pandang lar kan..huhu..pastu ade sorang student nih laki,nek moto,tanye kenape?kete rosak ker?...tak tau nak cakap pe,aku pon cerita lar y tadi problem kat bateri bagai semua..then baru pasan...ade air kluar dari tempat air(ape name ntah)..then tolak lar kete masuk tempat parking...saya pon tepon workshop tadi...jam dah pukul 7suku...kesian kat kawan3 yang puasa,sy pon suruh diowang g masjid dulu....alhamdulillah sepanjang Allah uji tu ade sahabat lain yang sudi teman, bila sahabat tadi dah g pi tok berbuka puasa..rupa2nya bukan bateri problem,tapi tempat air bocor. mekanik kate kete tak bole bawak kete g bengkel,kene tarik..mase tuh pk.duit lagi..dia kate tarik 90 tambah dgn repair 190 so smua 280...banyak kot...nego-nego dgn mekanik tuh...smua skali dapat 250....
so semua skali 250 tambah dgn bateri 80, jadi 330...hnya untuk 1 hari...saya muhasabah diri saya balik..bila Allah uji saya itu bermakna Alllah sedang pandang saya, dan Allah sayang saya...orang lain mungkin akan kate hari malang bagi dia, tapi saya kate hari Allah sayang saya..

then antara sebab kenapa sy nak kuasa boleh tau masa depan,..mase hari kejadian kereta rosak, abang saya excident..lori teruk..abah cerita klu tgk dari sudut kepala lori yang teruk mmg pemandu tak selamat lar..tapi alhamdulillah abang saya selamat,cuma sya lambat tau berita tuh..2hari selepas kejadian baru tau..sedih jugak lar..mungkin abah tak nak sy terkejut...mgkin lar kan..

itu lar antara sebab nyer...tapi Allah Yang Maha Mengetahui...tiada siapa yang lebih berkuasa dari DIA, hakikat yang kita kena terima...setiap apa yang berlaku mesti ada hikmah,cuma cepat atau lambat je...


okie sekian....

3 comments:

Zarul Azuan Shaari said...
This comment has been removed by the author.
Zarul Azuan Shaari said...

sadisnya, ada lagi yang lebih susah.

Nurfarhain Binti Rahsid said...

betol lar tuh...bile kite susah kene muhasabah diri balik...ade lagi org ujian yang Allah bagi lebih susah dari kite...